Search

3 tipy, jak zpracovat houby

Houbařská sezóna je v plném proudu a je na čase nasbírat chutné pochoutky z lesa, abyste z nich mohli vařit i v zimě. Houby vždy na místě očistěte, a poté je doma můžete zpracovat několika různými způsoby.

 

 

 

 

Jak houby připravit

Houby nejdříve očistěte od listí, popřípadě jehličí a hlíny. Poté je nakrájejte na plátky, ty části, které jsou červivé, tak rovnou vyhoďte. Nakrájet můžete ke zpracování také nožky. Poté vyberte způsob, jak dál budete houby zpracovávat. Využít můžete také chytré kuchyňské spotřebiče.

  • Zavařování

Mezi oblíbený způsob zpracování hub, které vám vydrží takto uchované dlouho, patří zavařování. Pokrájené houby nejdříve povařte a pak přidejte povařenou cibuli, papriku a pro ostrou chuť přidejte také feferonku. Nechte vypařit vodu a dejte do sklenic. Zalijte vychládlým nálevem, který si připravíte povařením vody, octa, cukru a přidat můžete také nové koření, celý pepř a bobkový list. Sterilujte ve vodní lázni zhruba 30 minut na 90° C.

  • Sušení hub

Nejčastějším způsobem zpracování hub je jejich usušení. Při krájení plátků si dejte pozor, aby byly houby tenké a dobře se vám usušily. Houby můžete sušit rozložené na síťovaných plátech nebo rámech, třeba na okně nebo v kuchyni. K sušení můžete použít také troubu, ale ideálním pomocníkem při zpracování hub je sušička potravin. Vyzkoušet můžete například sušičku značky Orava.

Sušička SU-102 se jednoduše ovládá, můžete regulovat teplotu proudícího vzduchu a kromě hub zde můžete sušit také ovoce a zeleninu. Velkou výhodou této sušičky je pět mřížek a možnost dokoupit další dvě. Orava SU-102 vám ušetří čas a ulehčí práci. Usušené houby můžete také rozdrtit v hmoždíři a používat jako koření do polévky. Sušené houby skladujte ve skleněných dózách, kam se nedostanou škůdci. Před použitím houby vždy namočte a nechte nabobtnat. Budou tak chutnat jako čerstvé.

  • Mražení

Houby můžete také zamrazit. Vždy je však před mražením nechte projít varem. Některé houby by totiž bez povaření a jen zmrazení mohly zhořknout. Poté dejte vychládlé houby do sáčků nebo plastových misek a zmrazte. Před použitím je vytáhněte alespoň dvě hodiny předem.

 

Další tipy, jak uchovávat houby

Nikdy nesušte ani nemrazte červivé a rozmočené houby, mohly by být uvnitř také plesnivé a zkazit vám tak následně celý pokrm.

Houby zpracujte ještě ten den, co jste je posbírali, ideálně ihned po příchodu domů z lesa.

Vyhněte se umýváním hub, očistěte je nožem.




Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *