Grilování máme nejvíce spojené s letním obdobím, avšak i na podzim může mít své kouzlo. Gril ze zahrady, terasy či balonu proto ještě neuklízejte. Předtím, než se do kuchtěnípustíte, je však zapotřebí znát jisté zásady, díky nimž ugrilujete dokonale šťavnaté masíčko i křupavou zeleninu. Jak na to?
V hlavní roli gril
Důležitou roli sehrává samotný gril. Nabídka je opravdu široká, a tak někdy může být obtížné se v ní zorientovat. Elektrické grily můžete používat i v pohodlí vašeho domova, třeba v zimě přijdou tímto způsobem ukuchtěné lahůdky rozhodně vhod a jejich chuť vám připomene horké letní prázdniny. Plynové se zase snadno obsluhují, zapálíte je jediným stisknutím a plamen můžete jednoduše korigovat. Tu správnou a opravdovou grilovací atmosféru však vykouzlí grily na dřevěné uhlí či brikety.
Volba paliva
A právě ty posledně jmenované patří mezi nejrozšířenější. Nejen, že je pořídíte za nízkou cenu, ale navíc si budete moci užít autentickou vůni a chuť masa připravovaného na ohni. Vyřešit ovšem budete muset otázku, jaké palivo používat. Uhlí sice rychle chytne, ale zároveň také rychle shoří, počítat musíte rovněž s větší spotřebou. Oproti tomu dřevěnébriketyhoří delší dobu a díky svému pravidelnému tvaru také rovnoměrněji. Při výběru se neorientujte jen podle ceny briket, ale všímejte si toho, jestli neobsahují žádné chemické přísady ani lepidla, které by vám jen zbytečně pokazily chuť.
Správné nástroje
Aby byl kulinářský zážitek dokonalý, nezapomeňte si obstarat správné nářadí, které vám ulehčí manipulaci s horkým jídlem. Hodit se jistě budou kleště na obracení masa, jehly na špízy, mřížky na ryby či štětce na roztírání marinád. Záležet si dejte také na samotném servírování – ne nadarmo se říká, že jíme také očima. I když se budou chtít vaši hostí do lákavých dobrot hned pustit, zbrzděte je. Maso si potřebuje po vyndání z grilu chvilku odpočinout, aby se šťáva v něm pěkně rozprostřela. Pak už nezbývá než popřát dobrou chuť a naplno si hodování užít!