Jak doma uvařit pivo

Patříte mezi milovníky piva a nechce se vám chodit na pivo do hospody? Co takhle uvařit si vlastní pivo doma. Nebojte se, že byste to nezvládli a inspirujte se radami, jaké suroviny potřebujete a jak na to.

 

Co potřebujete

Nemusíte mít ani výčepní zařízení, abyste mohli uvařit a mohli servírovat domácí pivo s jedinečnou chutí. K vaření piva potřebujete teploměr na vaření, ideálně digitální, který se dá koupit například v obchodě s domácími potřebami nebo také s elektronikou. K tomu se hodí alespoň dva větší kýble, větší hrnec a také síta. Neměly by vám chybět ani látky na filtrování chmele, vařečka, varný hrnec a kvasná nádoba.

 

Nutné suroviny

Co se týče surovin, tak je ideální mít alespoň 5 kg sladu, granulovaný chmel, kterého vám postačí zhruba 50 gramů. Nezapomeňte ani na granulované kvasnice, ideálně kolem 12 gramů, a to pro spodní kvašení. Další surovinou je voda a třeba také bylinky.

 

Jak na to

Domácí vaření piva může být opravdu zábavné. Klidně se sejděte s přáteli nebo rodinou a udělejte si z této akce příjemnou tradici, výsledek pak můžete také ochutnat společně. Při přepočtu vás domácí pivo vyjde také levněji, a pohybuje se okolo 5 Kč. V první řadě investujte do základního vybavení na vaření piva. Nebojte se pořídit i výčepní zařízení, pokud plánujte vařit pivo častěji.

K samotnému postupu vaření piva se inspirujte ověřenými radami. Připravte si slad, kdy porušíte obal zrna tak, aby se z něj všechny potřebné látky dostaly co nejdříve ven. Slad nasypte do vody, která má takovou teplotu, jaké pivo chcete uvařit a promíchejte. Poté se zvyšuje teplota sladu a tomuto procesu se říká rmutování. Slad se míchá tak, aby se na dně hrnce nepřipalovaly cukry, které se uvolňují. Při scezování se nově vzniklá sladina odděluje od sladového mláta ve scezovací kádi. Mláto se odfiltruje přes husté síto nebo se sladina stočí. Poté se mláto propláchne vodou při 80° C. Následně se sladina přivede k varu a přidá se chmel. Čím déle se chmel vaří, tím více nechá hořkosti a méně aroma. Mlatina se rychle zchladí na zákvasnou teplotu a pivo se nechá kvasit. Můžete jej nechat několik týdnů, a poté filtrovat a pasterovat. Nakonec jej můžete stáčet do láhví.

 

Další důležité tipy

Při domácím vaření piva nezapomínejte na čistotu a dodržujte ji opravdu pečlivě, aby se vám do piva a suroviny nedostaly nečistoty, které by vám pivo zkazily. Slad, chmelové šišky i kvasnice vám můžou prodat například v pivovaru. Pozor si dejte také na kvalitu vody, voda by měla být například ze studny. Vyhněte se příliš tvrdé vodě.

Ať už se chystáte pivo vařit poprvé nebo jste jej už vařili, tak se nebojte vyzkoušet i nové postupy a recepty. Nebojte se také vymýšlet své vlastní. Užijte si samotný proces vaření i následnou ochutnávku.