Asi jste už slyšeli o francouzském paradoxu, který vyšel na světlo světa na začátku 90. let. Jaké jsou důvody se domnívat, že je na francouzském paradoxu něco pravdy? Čím je kvalitní víno (kvalitní bílé víno a kvalitní červené víno) tak odlišné od jiných alkoholických nápojů, jako je například pivo? I na takové otázky se pokusíme v tomto článku stručně odpovědět.
Na počátku stála jednoduchá otázka, úvaha
Existuje nějaký vztah mezi nízkou mírou kardiovaskulárních chorob a pitím kvalitního vína? Francouzi jsou totiž známí relativně vysokou spotřebou kvalitního bílého vína a kvalitního červeného vína, zatímco počet infarktů a kardiovaskulárních chorob je v porovnání s jinými vyspělými zeměmi mnohem nižší.
Jednotná odpověď na tuto otázku však nebyla zpočátku žádnou samozřejmostí. Dokonce ani dnes není, i když zpochybňování francouzského paradoxu je už pomálu. Četné studie rovněž došly k závěru, že pivo a jiné alkoholické nápoje riziko kardiovaskulárních chorob nijak nesnižují. Závěr je tedy jasný. Z alkoholických nápojů je to jedině kvalitní víno, které snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. To vše samozřejmě za podmínky, že se kvalitní víno pije s mírou – dvě až tři sklenice denně, zato však pravidelně.
Degustace vína v Praze a degustační sady vín na alifea.cz
Navštivte e-shop alifea.cz a vyberte si z množství kvalitního vína právě takové, které vám nejvíce chutná. Že nevíte, které to je? Pořiďte si degustační sady vín, díky kterým postupně zjistíte, k jakému kvalitnímu červenému vínu nebo kvalitnímu bílému vínu se budete rádi vracet. K degustaci vína se můžete také dostavit do Zborovské ulice 32 v Praze na Smíchově. Nejbližší degustace vína v Praze se bude konat 12. února. Zakupte si lístek na Barolo, Barbaresco nebo Nebbiolo.