3 nejčastější chyby, kterých se dopouštíte při pití kávy

Bez kávy se řada z nás neobejde. Tento lahodný nápoj disponuje nejen skvělou chutí, ale i celou řadou prospěšných účinků na náš organismus. Všechny jeho benefity však můžeme lehce zmařit, stačí, když se při jeho přípravě nebo pití dopustíme některé z těchto chyb.

 

Pijete ji hned ráno

Pokud hned po probuzení vedou vaše první kroky do kuchyně ke kávovaru, pak neděláte dobře. Právě ráno je totiž hladina stresového hormonu kortizolu, který nám dodává energii, nejvyšší. Organismus se tak nastartuje sám. V podstatě tedy nosíte dříví do lesa, protože účinek kofeinu se nemusí vůbec dostavit. Čerstvou kávu si dopřejte až během dopoledne, ideálně mezi desátou a jedenáctou hodinou. V tu dobu totiž tělo potřebuje kofein nejvíc. Na další šálek je pak čas odpoledne mezi druhou a pátou hodinou.

 

Neznáte správnou míru

Všeho moc škodí, a nejinak je tomu i v případě kávy. Kolik šálků za den vlastně vypít? To je patrně otázka, kterou v souvislosti s kávou řešíme snad nejčastěji. Odborníci mají za to, že ideální množství pro zdravého člověka představuje asi 300 mg kofeinu. To je pro představu zhruba čtyři až šest šálků za den. Záleží však na konkrétním člověku, někteří jedinci jsou na kofein citlivější, a tak jim bohatě stačí jeden, jiní mohou vypít pět a jsou naprosto v pořádku. Zkuste proto naslouchat svému tělu.

 

„Vylepšujete“ si ji

Spousta lidí si do kávy přidává nejrůznější „zlepšováky“ chuti, třeba cukr. Ten ale potlačuje její charakteristické chuťové vlastnosti, takže se připravujete o jedinečný požitek, a to nemluvíme o „bonusech“ v podobě nadbytečných kilogramů. Ačkoli se obhajujete tím, že jedna kostka nikomu neublížila, uvědomte si, že běžná západoevropská strava obsahuje takových kostek pořádnou spoustu. Jiní si zase svůj šálek zpestřují mlékem, i ono však podstatně promění chuťový vjem z celého nápoje. Nemluvě o tom, že káva kvůli němu výrazným způsobem přichází o svůj stimulační efekt. Zkuste pro jednou nic nepřidávat a užít si ji v té nejčistší podobě. Zajděte si do pražíren či specializovaných obchodů pro kvalitní zrnkovou kávu a uvidíte, že budete příjemně překvapeni, jak skvěle chutná samotná!