Vánoční mlsání – doplňte jej vínem

Vánoce jsou všeobecně svátky hojnosti a neodmyslitelně k nim patří sladkosti všeho druhu. Pestrá paleta chutí a vůní však vyžaduje i odpovídající nápoj. Pokud chcete zvýraznit chuť tradičního českého cukroví a celkovou atmosféru šťastných Vánoc, nezapomeňte na kvalitní víno. Problém však je, že charakter vína by alespoň trochu měl odpovídat podávaným sladkostem či dezertům. To se však vždy nemusí podařit, zejména když je na stole více druhů cukrovinek.

 

Tradice

Jen málokdo si dokáže představit vánoční svátky bez vína. Zvláště pokud se sejde rodina, přátelé a člověk se ocitne ve skvělé společnosti. Obecně si víno ke sladkému pečivu velice hodí, občas je však těžké odhadnout, které jej doplní a které mu naopak nedá vyniknout. Nezapomeňte však, že neexistuje žádné univerzální pravidlo, které by přikazovalo, které víno pít ke kterému jídlu. Vždy nejvíce záleží, jaké chutě preferujete, zda chcete pokrm doplnit nebo naopak hledáte zajímavé chuťové kombinace a kontrasty.

Čokoláda

Laskomina, která nemůže na vánoční tabuli (nebo na vánočním stromečku) v žádném případě chybět. K čokoládě se hodí zejména sladké či polosladké červené víno. Ideální je portské víno, Cabernet Sauvignon, Merlot či rulandské modré. K hořké čokoládě můžete sáhnout i po ledovém či slámovém vínu.

Dezerty s ovocem a marmeládou

Želatinové dortíky, linecké cukroví lepené marmeládou či medové dobroty – to vše lze doplnit polosladkým vínem s vyváženým obsahem kyselinek. Velmi vhodné je Chardonnay výběr z bobulí, rybízové víno či Pálava. Ovoce (třeba i sušené) se také skvěle snoubí s těžšími vyzrálejšími víny.

Ořechové cukroví

U této kategorie záleží i na tom, jaké ořechy jsou v dezertu použity. Do cukroví se však nejčastěji používají vlašské ořechy či lískové ořechy a ty si skvěle rozumí s bílým vínem. Znamenitě si na ořechovém cukroví pochutnáte v kombinaci s Ryzlikem vlašským.

Krémové cukroví

Krém je sám o sobě poněkud ošemetný, avšak v tradičním českém cukroví se vyskytuje poměrně často. Zkuste krémové dobroty sladit se šumivým vínem.

Výrazné cukroví

Perníčky či jiné cukroví, které obsahuje aromatické koření (např. skořici), je dobré doplnit výrazným vínem. Ideální jsou kořeněná či ušlechtilá vína nebo dokonce i svařák.