Zajímavosti z historie servírování kávy a čaje

Káva a čaj jsou nápoje, kterým dokáže odolat jen málokdo z nás. Můžou za to jejich povzbudivé účinky, které příznivě působí na náš psychický i fyzický stav. Mnozí z nás mají kávu a čaj spojené s odpočinkem, relaxací a určitým rituálem, kdy se můžeme i v náročném dnu na okamžik zastavit a vychutnat si ten svůj oblíbený šálek.

 

Historie kávy

O vzniku kávy existuje nespočet různých příběhů a historek. Jedna z historek vypráví, že kávu objevil lékař Omar, který byl poslán do vyhnanství a zde trpěl nedostatkem jídla a pití. Putováním objevil krásné keře s květy a červenými bobulemi. Ty si natrhal, uvařil si z nich odvar a najednou ucítil velký příval energie a síly. S tímto nápojem se vrátil na panství, začal jej podávat svým pacientům a dostal milost i od panovníka. Od této doby měl být nápoj nazván kávou a později se rozšířit do celého světa.

Jiná legenda vypráví o arabském poutníkovi, který putoval Etiopií a uvařil si na ohniště hrstku rýže. Najednou však ucítil zvláštní vůni a v ohni našel několik spálených bobulí z okolního keříků. Posbíral bobule na jednom keříku a rozdrtil je kameny. Potom je nasypal do horké vody a tento nápoj popíjel. Opět se mu vrátila síla a byl překvapen účinky tohoto kouzelného nápoje, který nebyl ničím jiným než velmi kvalitní kávou.

 

Historie čaje

Co se týká historie čaje, tak nejznámější legendou je příběh z doby 2700 před naším letopočtem. V této době čínský císař rád meditoval a relaxoval v přírodě, sám si připravoval nápoje z bylin, které našel v lese. Jednou mu spadly do kotlíku s horkou vodou i listy čajovníku. Císař tento nápoj vyzkoušel a byl překvapen jeho svěží chutí. Od tohoto okamžiku začal čaj připravovat pravidelně.

První zmínky o čaji v Evropě se pak datují kolem roku 1610, kdy se vědělo jak lahodným nápojem čaj je a že zelený čaj, stejně jako černý a bílý čaj mají léčivé účinky. Tento nápoj byl běžný mezi aristokracií, až mnohem později se dostal kvalitní a sypaný čaj i mezi nižší vrstvu.

Zajímavosti o kávě a čaji

  • Celé století si drží výsadní pozici vývozce kávy Brazílie. Mezi další země, které jsou známé, jako exportéři čaje je Kolumbie a Vietnam.
  • Nejoblíbenějším druhem kávy je káva arabica. Podíl produkce odpovídá až sedmdesáti procentům z celkové produkce kávy.
  • Kávu si můžete ochutit například sladkým kávovým sirupem, některé mají banánovou, vanilkovou nebo oříškovou chuť.
  • Do kávy i do čaje se může přidat i neobvyklé koření, které však často změní chuť. Setkat se můžete se zázvorem, skořicí nebo například hřebíčkem.
  • Přemýšlíte co udělat s čajovými lístky, které již prošly několika nálevy? Tyto zbytky čaje můžete použít jako hnojivo. Budete překvapeni, co čaj s vašimi květinami udělá.
  • Vyzkoušet můžete například čaj Lapacho, který podporuje libido, černý čaj Pu-erh pak velmi rychle odbourává alkohol z krve.
  • Například v Tibetu se pije čaj dokonce s rozpuštěným máslem a solí, je zde totiž chladno a tento nápoj obsahuje vše potřebné, tedy tuk, sacharidy i sůl.