Horký čaj máme spojený spíše se zimním obdobím a v létě si na něj vzpomeneme jen málokdy. Čaj je však skvělým nápojem i do parného léta.
Tajemná historie
Na rozdíl od kávy toho o historii čaje moc nevíme. Nejspíš už lidé v pravěku poté, co si podmanili oheň a vyrobili primitivní nádoby, vhazovali do horké vody listy bylin a stromů, aby získali po jejich vyluhování chutnější nápoj. K objevům čaje se pojí mnoho legend, ale reálné zápisy v kronikách bychom hledali jen těžko. První zmínka se objevuje až v roce 350 v čínském slovníku, do Evropy se čaj dovezl roku 1610 a mezi šlechtou byl považován v 17. století již za naprosto běžný. Až o dvě století později se ale začaly zakládat čajové plantáže a došlo k rozšíření po celém světě. Dnes je čaj jedním z nejrozšířenějších nápojů, které známe a jeho spotřeba je obrovská. Proto kromě lidských rukou na jeho pěstování i sklizni pomáhají stroje, potrubní systémy a moderní technologie.
Potrubím rychleji
V původním smyslu se za čaj považoval výluh z listů čajovníku, dnes ale tímto pojmem označujeme také odvar z bylinek, ovoce, koření a jejich směsí. Ty se připravují podle pečlivě stanovených poměrů, kdy jednotlivé suroviny přivede potrubí z nerezové oceli a do míchací nádoby je naváženo přesné množství. Potrubí se sestavuje na míru danému závodu, rychlospojky a další spojovací prvky umožní rychlo dopravu surovin z místa na místo, od míchání směsí až po finální balení. Tak se dostane čaj a jeho směsi až k nám. V létě je vlažný čaj nejlepším osvěžením, i když na první pohled se nám to zdát nemusí a raději bychom sáhli po sklenici vychlazené limonády. Studený nápoj však pro naše tělo znamená větší zátěž, aby vyrovnalo teplotu, a pocit ochlazení je jen krátkodobý. Vlažný čaj naopak zažene žízeň a nezatíží organismus.