Úterý, 15 července, 2025
No Result
View All Result
faceman
  • Úvod
  • Auto – moto
  • PC – elektro
  • Bydlení
  • Móda pro muže
  • Zdraví a sport
  • Kariéra
  • Zábava
  • Sex a vztahy
  • Úvod
  • Auto – moto
  • PC – elektro
  • Bydlení
  • Móda pro muže
  • Zdraví a sport
  • Kariéra
  • Zábava
  • Sex a vztahy
No Result
View All Result
faceman
No Result
View All Result

Káva: tradiční výroba s pomocí moderních technologií

24.2.2020
v Zábava
Káva: tradiční výroba s pomocí moderních technologií

Každé ráno má mnoho lidí na naší planetě stejný rituál: uvaří si horkou kávu. Zemí kávy, kde se původně začaly objevovat kávovníky, je Etiopie. Odtud se během několika desítek let rozšířila káva téměř do celého světa a dnes si život bez ní téměř neumíme představit.

Za oblibou kávy stojí zjištění, že pokud se zelená zrna kávovníku usuší, upraží a rozemelou na jemný prášek, vznikne lahodný kofeinový nápoj, který je pro naše tělo i přes veškerá varování stále prospěšný. V našich podmínkách se nejčastěji setkáme se dvěma druhy kávy – robustou a arabikou, která zaujímá 70 % celkového trhu s kávou. Z dalekých kávových plantáží se pak zrna dostávají do pražíren a výroben, kde lidskou práci nahrazuje moderní technologie. Káva je tak do obalů přepravována potrubím, přesně navážena, zabalena a připravena k expedici.

 

>>>Doporučujeme

Miniatury alkoholu jsou skvělý dárek pro blízké i sebe sama

Miniatury alkoholu jsou skvělý dárek pro blízké i sebe sama

2025/04/28
Objevte svět chutí v malých lahvích

Objevte svět chutí v malých lahvích

2025/02/24
Načíst další

Dáte přednost chuti nebo účinku?

Pokud je řeč o arabice, mluvíme o kávě s menším obsahem kofeinu, ale širokým množstvím vůní a chutí. Stromy rostou v sopečné půdě a vzhledem k rozšířenosti druhu mají semena svou vlastní specifickou chuť podle toho, z jaké části světa pochází. Arabika je však velice citlivá na teploty během pražení. Naopak robusta má silnou hořkou chuť a obsahuje o mnoho více kofeinu než arabika. Bohužel se jedná o poměrně náročnou odrůdu kávovníku a její pěstování je proto i finančně nákladnější.

 

Tradiční práce sběračů

Během výroby kávy dochází k několika důležitým postupům, bez kterých bychom se ani dnes neobešli. Když dochází ke sklizni, musí se vše dělat ručně a lidská práce je zde nenahraditelná. Plody jsou totiž velice měkké a pokud by je sklízel stroj, docházelo by k jejich poškození. Následnou práci v balírnách už ale usnadňují potrubní systémy, které rozvádí a přepravují kávu do expedičních a balicích středisek. Zde by rozhodně lidská síla už nestačila, je nutné zpracovat tuny kávových zrn v krátkém časovém intervalu.

Ruční sklizeň i pražení jsou však pečetí kvality a tak se ke slovu dostávají stroje až ve fázi po sklizni a sušení.

Tags: káva
Další článek
Pánové, umíte si vybrat spodní prádlo?

Pánové, umíte si vybrat spodní prádlo?

Populární

  • Co vy a privát?

    Co vy a privát?

    0 shares
    Share 0 Tweet 0

Provozuje K-MEDIA

Tel.: +420 731 250 731
Tel.: +420 737 626 919
info@k-media.cz

Kategorie

  • Auto – moto
  • Bydlení
  • Kariéra
  • Móda pro muže
  • PC – elektro
  • Sex a vztahy
  • Zábava
  • Zdraví a sport

Nejnovější příspěvky

  • Geometrie kol jako klíč k bezpečné a úsporné jízdě 1.7.2025
  • Žižkov z nové perspektivy: Byty Na Vackově spojují vše, co hledáte 1.7.2025

Upozornění

Redakce nenese odpovědnost za text a obrázky – fotografie dodané druhou stranou. Na texty se vztahují autorská práva!

© 2024 K-MEDIA

No Result
View All Result
  • Úvod
  • Auto – moto
  • PC – elektro
  • Bydlení
  • Móda pro muže
  • Zdraví a sport
  • Kariéra
  • Zábava
  • Sex a vztahy

© 2024 K-MEDIA