Nejrozšířenější pivo na světě je plzeňského typu. Víte, jak se vaří?

Vsadíme se, že si pár kousků také chladíte na sedmém schodu. Anebo v lednici, pokud nemáte sklep. Pivo plzeňského typu by zkrátka doma nemělo chybět; vždyť jde o vůbec nejrozšířenější pivní kategorii na světě. Populární není jen u českých pivařů, vaří se na všech kontinentech a oproti ostatním ležákům se vyznačuje výraznější chmelovou chutí. A protože je fajn vědět něco navíc, přečtěte si, jak probíhá výroba. Alespoň budete mít co říct, až s přáteli zajdete „na jedno“ a pustíte se do debaty o tom, jaký druh piva je nej.

Pivo se vyrábí z obilného sladu, vody a upraveného chmele. Důležitou ingrediencí jsou také kvasnice, které se podílí na zkvašení mladiny. Někteří pivovarníci ladí jedinečný charakter svého piva pomocí různých druhů koření. Často přidávají zázvor a koriandr.

První fáze výroby piva se nese v duchu sladování, v rámci kterého se štěpí škroby na jednoduché, zkvasitelné cukry. Následují další procesy, jejichž průběh se může lišit s ohledem na použité zařízení na výrobu piva.

Poté, co se navezený slad odleží (proces tzv. šrotování trvá cca 4 – 6 týdnů), se smíchá s vodou o teplotě 38 nebo 53 °C ve vystírací kádi. Po promíchání vzniká vystírka neboli rmut či dílo. Tato hustá kaše se následně rmutuje, kdy dochází ke štěpení škrobů na zkvasitelné cukry.

Pevné zbytky sladu (sladové mláto) se od kapalné části oddělí cca 30 minutovým scezováním ve sladinové kádi. Vzniká čirý, sladký roztok nazývaný sladina, která se po dobu 2 hodin vaří společně s chmelem (tzv. chmelovar), aby se pak zchladila na teplotu 8 – 12 °C.

Jakmile se mladina zchladí a provzdušní, přečerpá se do nerezových nádob zvaných kvasné tanky. V nich díky působení tlaků a teplot zkvasí rychleji než v tradičních otevřených nádobách (spilkách). Výčepní piva kvasí 7 dnů, speciály až dva týdny.

Po hlavním kvašení následuje zrání neboli ležení piva. Pivovary využívají ležácké tanky, v nichž výčepní piva setrvávají 20 dní a ležáky až třikrát tak dlouho.

Až mok dozraje, musí se z něj dokonale odfiltrovat kvasinky. Filtrace probíhá přes víčkový křemelinový filtr. A pak už jen pivo stočit, rozvést a náležitě si ho vychutnat.